Technieken & gebeurtenissen

Aanbeet

Het moment van oppakken van het haakaas door baitreen karper.

Blanken

Gedurende een karpersessie geen enkele vis vangen.

Dressuur

Terughoudendheid van de vissen als gevolg van veelvoudig bevist water. De vissen associëren een plek, stek, vislijn of andere situatie met gevaar wat kan resulteren in minder tot geen aanbeten.

Dril

Het gevecht en binnenhalen van een gehaakte vis.

 

Hengeldruk

Terughoudendheid van de vissen als gevolg van vislijnen in het water. De vissen associëren de vislijn met gevaar wat kan resulteren in minder tot geen aanbeten.

Instant (vissen)

Bij instant vissen wordt er weinig tot niet (voor)gevoerd op de plek waar het aas wordt gepresenteerd.

Landen

Met landen wordt het op de kant brengen van de vangst bedoelt.

Lijnspanning

Lijnspanning is vergelijkbaar met dressuur. De vis associeert een lijn met gevaar. Bij aanraking van de lijn door de vis wordt ook wel gesproken van een lijnzwemmer.

Losser

Het losschieten van een gehaakte vis tijdens het drillen.

Paai(tijd)

Tijdens de paai(tijd) paren de karpers met elkaar. De paai van karpers vindt plaats vanaf een watertemperatuur van zo’n 18º.

Run

Er is sprake van een run wanneer de karper weg zwemt na een aanbeet waardoor de beetmelders afgaan. Dit wordt ook wel een fluiter genoemd.

Urban (fishing)

Een moderne benaming voor het vissen van wateren in een woonomgeving.

Zakker

Wanneer de karper gehaakt is en exact dezelfde kant op zwemt als waar de lijn vandaan komt. Beetmelders kunnen dit met behulp van “swingers” signaleren.

 

Aas, voer & attractors

Aas

Voedsel om karpers mee te vangen. Veelal wordt het aas aan de haak of met behulp van een hair onder de haak bevestigd.

Attractor

Geur-, kleur- of smaakstof wat wordt ingezet voor het aantrekken (attract) van karpers.

Boilie(s)

Een boilie is een deegmengsel (aas) gevormd tot een bol en heeft een doorsnede van 15 á 20 mm. Boilies bestaan veelal uit een combinatie van melen, eieren, smaakstoffen, geurstoffen, en water.

Cipromino

Een vloeibare visproteïne wat de eetlust van vissen opwekt.

Dips

Vloeibaar mengsel bestaande uit geur-, kleur- en/of smaakstoffen wat wordt ingezet voor het aantrekken van karpers.

Dumbell

Een dumbell is een deegmengsel (aas) gelijk aan boilies maar in tegenstelling tot boilies in ovale vorm.

Flavour

Vloeibaar geur- en/of smaakmiddel wat waarmee aas attractief gemaakt kan worden.

Freezebaits

Een aassoort zoals bijvoorbeeld een boilie welke direct ingevroren moet worden vanwege de lage tot geen conserveringsmiddelen die worden toegevoegd. Ook wel ‘verse boilies‘ genoemd.

Haakaas

Het aas wat aan of onder de haak is bevestigd.

Imitatie aas

Een met kunststof nagebootst aas waarmee langdurig gevist kan worden.

Partikels

Partikels (particels) zijn kleine natuurlijke aassoorten zoals maïs en zaden.

Pellets

Pellets is een middel gemaakt van onder andere vismeel en fungeert als lokmiddel. Pellets worden veelal op en rondom de stek van het aas gegooid en zorgen voor attractie.

Pop-up

Een pop-up boilie is een boilie van meestal 10 of 15 millimeter met drijfvermogen. Het doel van een drijvende pop-up is dat de rig boven de bodem komt te zweven wat ten goede komt van de presentatie. Een pop-up wordt ook gebruikt bij de snowman rig.

Ready mades

Ready mades zijn boilies die langdurig goed blijven en geen koeling nodig hebben. De ready made boilie bevat vaak “houdbaarheidsingrediënten”. De ready mades zijn in vele smaken, geuren en kleuren te verkrijgen.

Lijn, materiaal & systemen

Anti-tangle sleeve

Een stuk rubber wat over de lijn op verschillende punten van de onderlijn bevestigd kan worden ter voorkoming van knopen.

Backleads

Gewichten die aan de lijn worden bevestigd om de lijn strak op de bodem te krijgen. Hierdoor worden lijnzwemmers voorkomen.

Bait bands

Klein elastiek wat gebruikt wordt om aas aan de haak te bevestigen.

Bait screws

Kleine schroeven bevestigd onder de haak waarmee aas eenvoudig en snel omgewisseld (geschroefd) kan worden.

Boiliestopper

Een klein object wat na het plaatsen van het aas op de hair in de lus van de hair wordt gestopt. Dit voorkomt dat het aas van de hair af kan schuiven.

Controller

Drijvend indicatie object voorzien van uitgebalanceerd gewicht voor het oppervlakte vissen met drijvend aas.

Dobber

Drijvend indicatie object wat onder het oppervlak wordt getrokken bij een aanbeet.

Gevlochten lijn (braid)

Sterke dunne lijn bestaande uit meerdere lijnen door elkaar gevlochten. De gevlochten lijn heeft geen rek.

Hair

Het stuk lijn onder de haak waaraan aas bevestigd kan worden.

Hookbait

Het aas wat aan een hair bevestigd wordt.

Inline lood

Een lood waardoor aan de boven- en onderkant een stuk rubber loopt waardoor de vislijn geplaatst kan worden. Hierdoor komt het lood midden op de lijn te zitten.

Krimpkous

Krimpkous of shrinktube is materiaal wat bij verwarming boven bijvoorbeeld stoom, inkrimpt en een bepaalde vorm aanneemt. Krimpkous wordt veelal gebruikt bij het perfectioneren van een onderlijn.

Lead clip

Een lead (lood) clip maakt het mogelijk om eenvoudig lood aan de onderlijn te bevestigen. Daarnaast zorgt de lead clip ervoor dat het stuk lood loslaat wanneer de lijn breekt.

Line-aligner

Een line-aligner is een verlenging van de haaksteel en wordt vaak ingezet om het inhaken te bevorderen. Line-aligners worden veelal gemaakt van krimpkous.

Lood (lead)

Het gewicht wat aan de lijn wordt bevestigd met als doel om ver te kunnen werpen en het aas te doen zinken.

Loodhagel

Klein balletje lood (hagel) wat aan de lijn wordt bevestigd voor het zinken van de dobber. Daarnaast wordt een loodhagel ook gebruikt voor een shot on the hook.

Marker

Een object waarmee een stek op het water gemarkeerd wordt.

Montage

Verzamelnaam voor de samenstelling van de gebruikte materialen voor een onderlijn.

Parabolische hengel

Een parabolische hengel (ook wel progressieve buiging genoemd) buigt over de gehele hengel van top tot de handgreep.

PVA

PVA staat voor polyvinylalchol. PVA lost in korte tijd op in het water en wordt gebruikt als “voerzak” wat aan de haakaas wordt bevestigd om een voerstek rondom het aas te creëren.

Hoofdlijn

De hoofdlijn is de lijn die op de spoel is gewikkeld. Onderaan de hoofdlijn is veelal een rig (onderlijn) te vinden.

Quick link

Een Quick link (ook wel kwik link genoemd) is een bevestigingsstuk voor het lood wat ervoor zorgt dat er snel en eenvoudig van lood verwisseld kan worden aan de onderlijn.

Rig

Een rig is het stuk onderlijn bevestigd aan de hoofdlijn en bestaat meestal uit lood, onderlijn en een haak. Rigs zijn er in vele soorten en maten en worden gekozen op basis van de situatie waar gevist wordt.

Rigtube

Een slang waar de lijn doorheen gehaald ter voorkoming van knopen in en beschadiging aan de onderlijn.

Shot on the hook

De haak voorzien van een loodhagel waardoor de haak met de punt naar beneden komt te hangen en deze sneller in de onderlip zal haken.

Sleeves

Sleeves zijn siliconen staven waar de lijn doorheen gehaald en over een wartel wordt geplaatst ter voorkoming van knopen en beschadiging.

Spoel

Een spoel is het ronde object waar de hoofdlijn omheen is gewikkeld. De spoel is bevestigd aan de molen.

Tapering

Met tapering wordt het verloop van dun naar dik vanaf de top van de hengel tot aan de handgreep aangegeven. Een minimale of flauwe tapering geeft aan dat er nauwelijks verloop is.

Testcurve

De testcurve is de kracht die benodigd is om de top van de hengel een hoek van 90 graden te laten maken ten opzichte van het achterste van de hengel.

Wartel

Een wartel (Engels: swivel) is het bevestigingsstuk tussen de onderlijn en de hoofdlijn. Belangrijk doel is dat beide lijnen niet in de war raken.

 

Hengels, molens & steunen

Baitrunner

Een baitrunner (systeemmerk van Shimano) is een soort slip wat (meestal) heel licht wordt ingesteld met een hendel of pal. Het zorgt ervoor dat de lijn eenvoudig van de molen loopt bij een run. Voor het aanslaan of tijdens een (halve) slag gaat de baitrunner eraf waarnaar de normale slip (stroever) zijn werk gaat doen.

Bankstick

Een losse steun waarop een hengel of buzzerbar bevestigd wordt. Heeft dezelfde functie als een rodpod.

Beetmelder

Een beetmelder (ook wel pieper of bite indicator genoemd) is een elektronisch apparaat waarin de hoofdlijnbewegingen worden geregistreerd. Bij het wegzwemmen van de vis wordt de lijn door de beetmelder getrokken en ontstaat er een geluid.

Blank

Een kale hengel(stok) zonder ogen, handgrepen, bevestigen etc.

Buzzerbar

Horizontale gedeelte wat op een bankstick wordt bevestigd en de hengel op leunt.

Gripper head

Een achtersteun waarin de achterkant van de hengel komt te liggen wanneer deze tijdens het statisch vissen is gepositioneerd in de rodpod of buzzerbar.

Rodpod

Een systeem waarop twee tot vijf hengels kunnen leunen tijdens het statisch vissen.

Snag ears

Snag ears zijn twee staven die onder een beetmelder bevestigd worden en aan beide kanten van de liggende hengel komen te staan. Dit voorkomt dat de hengel bij een run vanaf de zijkant de beetmelder afvalt.

Sounderbox

De sounderbox zorgt ervoor dat wanneer beetmelder op afstand staan, deze toch te horen zijn. De sounderbox stuurt de geluidsignalen van de beetmelder een-op-een door waardoor het geluid altijd dichtbij is.

Swinger

Een swinger (ook wel hangers) hangt onder de beetmelder en zorgt voor registratie van zogenoemde zakker. Daarnaast hangt een swinger aan het draad waardoor deze voldoende door de beetmelder getrokken wordt en er geen beweging gemist wordt.

 

Hulpmiddelen & accessoires

Bait bander

Een handig hulpmiddel om bait bands rondom aas te bevestigen.

Bewaarzak

Met behulp van een bewaarzak kan een karper in het water (tijdelijk) bewaard worden met als doel om een karper tot rust te laten komen (recovery sling) of voor de perfecte foto.

Bivvy tafel

Kleine opvouwbare tafel voor in en bij de bivvy. Een prettig hulpmiddel voor het knopen van onderlijnen aan de waterkant.

Boilieboor

Een boor waarmee door een boilie wordt geboord om een boilie aan een hair te kunnen bevestigen.

Boilie crusher

Hulpmiddel voor het klein maken en/of fijnmalen van boilies.

Boilienaald

Een naald waarmee door een boilie wordt geprikt om een boilie aan een hair te kunnen bevestigen.

Fishfinder

Een fishfinder is een elektronisch apparaat wat de vissen registreert en op een display presenteert. Vaak zijn fishfinders ook voorzien van bodemregistratie om te kijken hoe het bodemverloop is.

Katapult

Een katapult wordt ingezet om aas in de buurt van de haakaas te schieten.

Kijkemmer

Met behulp van een kijkemmer kan door het oppervlak gekeken worden.

Landingsnet

Het schepnet waarmee een karper “geland” wordt en daarmee op de kant gebracht wordt.

Onthaakmat

Een onthaakmat is mat waarop een karper van de haak afgehaald kan worden. De karper ligt op een zachte en veilige plek waardoor het welzijn van de karper niet in gevaar gebracht kan worden.

Polaroid(bril)

Polaroid is een filter in brilglazen wat glinstering en spiegeling verminderd. Hierdoor kan beter door het oppervlak gekeken worden en wordt de bodem goed zichtbaar.

Rigwallet

Een opbergportefeuille voor de verschillende rigs. Hiermee blijven de rigs in takt.

Tacklebox

Een opbergbox waarin het kleine materiaal opgeborgen kan worden.

Voerboot

Een voerboot is een op afstand bestuurbaar RC (Radio Controlled) middel om zowel het aas als lokvoer op de juiste plek neer te leggen.

Waadpak

Een anti vocht doorlatende broek of pak te worden het water in gelopen kan worden.

Weeg driepoot

Een weeg driepoot (weighing tripod) maakt het mogelijk om een karper te wegen. Aan de weeg driepoot is een weegschaal en weegzak (weighsling) bevestigd waarin de karper ligt.

Werppijp

Ook wel werpstok genoemd waarmee voeraas als boilies vanaf de kant naar de stek geworpen kunnen worden.

 

Transport & bagage

Carryall

Een ruime tas voor het transporteren van de materialen.

Foudraal

Lange tas voor het beschermd verplaatsen en opbergen van hengels.

Trolley

Een verplaatsmiddel vergelijkbaar met een kruiwagen waarmee de visspullen verplaatst kunnen worden.

 

Nachtvissen & beschutting

Bivvy

Een (gecamoufleerde) tent met losse bodem wat wordt ingezet als schuil- en/of overnachtingsruimte.

Oval

Een oval is een grote paraplu en is vaak voorzien van flappen aan de zijkanten. Een oval is snel opgezet en is daarmee een mobiel schuilmiddel.

Overwrap

Een overwrap is een los tentdoek die over een tent of oval (paraplu) gespannen kan worden. De extra laag zorgt voor warmte en bescherming en wordt ook wel een winterskin genoemd.

Stretcher

Een stretcher is een inklapbaar bed waarop geslapen kan worden.

 

Omgeving & rechten

Betaalwater

Een viswater waar tegen betaling en onder voorwaarde gevist mag worden. Vaak voorzien van een behoorlijk karperbestand.

BOA

Afkorting voor Buitengewoon Opsporingsambtenaar. Een beëdigd functionaris met opsporingsbevoegdheid. In de visserij ook wel controleur van vergunningen en rechten.

Stek

Een stek is een positie in het water. Wanneer gevoerd is op een plek en dit de plek van bestemming voor het aas is, noemt men dit een stek.

Ontbrekende- of aanvullende informatie gevonden? Laat het ons weten!

Wij zijn je dankbaar voor het signaleren en/of aanleveren van informatie voor RODGOD.nl.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.