basis-rig

De rig is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. Voor elke situatie valt er een specifieke rig aan te wijzen en de mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Het is voor (beginnende) karpervissers lastig te bepalen welke rig gekozen moet worden en vooral op welk moment. Het vertrouwen neemt toe wanneer je zeker weet dat je aaspresentatie perfect is en die kans wil je dan ook vergroten.

Een basis rig is negen van de tien keer een goede oplossing

De basis rig bestaat uit soepel onderlijn materiaal met een haak en een line-aligner (groen op de onderstaande afbeelding) wat het inhaken bevorderd.
basis rig

De basis rig samengevat

 • Eenvoudig te knopen met weinig materiaal
 • In de meeste situaties/omstandigheden inzetbaar als rig
 • Betrouwbaar en bewezen

Dit klinkt natuurlijk vrij simpel, maar hoe pas je dit in de praktijk toe. Hieronder vind je drie situaties die je vast zult herkennen.

 1. Merk je dat je onderlijn in de knoop zit tijdens het gooien of tijdens het binnen halen?
  Plaats een anti-tangle sleeve of gebruik stijver onderlijn materiaal. Hierdoor hou je het aas wat verder van het lood af tijdens het ingooien waardoor de kans op knopen verminderd.
 2. Vis je op een hele zachte bodem?
  Gebruik lichter (60 tot 80 gram) of platter lood zoals een flat pear en een langere onderlijn. Hierdoor blijft de aaspresentatie intact en verdwijnt deze niet in de bodem.
 3. Vis je op een vuile bodem of op water met veel wier?
  Kies voor een presentatie waar je haak van de bodem af is. Dit kan mede door het aanpassen van je basis rig. Monteer een pop-up en plaats een knijp loodje twee centimeter onder de haak. Heb je hier al wat meer ervaring mee, zorg dan dat het onderlijn materiaal vanaf het lood tot het knijploodje een stijver materiaal is. Hierdoor beland het aas het verst van het lood af en voorkom je lussen in de onderlijn. Dit bevordert een perfecte inhaking.

De beste tip die we je mee kunnen geven is zorgen dat je vertrouwen hebt in je onderlijn! Focus je op plekken waar je de vis hebt gespot, zorg voor een goede scherpe haak & zorg dat je rig altijd werkzaam op de bodem ligt!

Naast de basis rig helpen we je ook graag verder de helicopter rig, snowman rig, zig rig, chod rig en meer!

Geschreven door Rob Joosten (www.karperonderlijnen.com)

Ontbrekende- of aanvullende informatie gevonden? Laat het ons weten!

Wij zijn je dankbaar voor het signaleren en/of aanleveren van informatie voor RODGOD.nl.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.