In dit eerste deel van Natuurlijke invloeden op je karpervangst behandelen we een wat ons betreft onderschat onderwerp; Luchtdruk.

Waar karpervissers al snel geneigd zijn om de portemonnee te trekken voor de nieuwste materialen en aassoorten, wordt het echte verschil in vangsten vooral gemaakt door de juiste kennis. Met welke weersomstandigheden moet er rekening gehouden worden? Hoe reageert een karper op deze omstandigheden?

luchtdruk-natuurlijke-invloeden-op-je-karpervangst

Meten van de druk

Luchtdruk heeft een behoorlijke invloed op het gedrag van karpers. Luchtdruk beïnvloedt het zuurstofgehalte in het water wat de activiteit van karpers bepaald.

Luchtdruk kun je eenvoudig meten met behulp van bijvoorbeeld een Barometer. Het verband tussen de barometerstand en het weer is dat er bij een stijgende druk vaak een weersverbetering optreedt en bij een dalende druk er slechter weer komt.

Ook je ‘smartphone’ kan met behulp van een app de druk op basis van jou locatie benoemen. Een barometer geeft de luchtdruk aan met hPa (hectoPascal) of millibar. Beide eenheden zijn gelijk aan elkaar.

Wat is hoge luchtdruk (hogedrukgebied/anticycloon)

Dagen met een hoge druk (1015 hPa en hoger) zijn vaak de warmste of juist de koudste dagen van het jaar en gaan vaak gepaard met een strakblauwe lucht en weinig tot geen wind. Deze dagen worden op weerkaarten vaak aangeduid met een “H”. Meestal is er nauwelijks beweging in het water wat ervoor zorgt dat ook de hoeveelheid zuurstof minder is. Karpers zijn met deze weersomstandigheden minder actief en zwemmen vaak in de bovenste laag van het water. Bodemaas is in de meeste gevallen dus minder effectief!

Wat is lage luchtdruk (lagedrukgebied/cycloon, Depressie)

Bij een lage druk (1015 hPa en lager) koelt de lucht af met wolkenvorming, (zuidwesten)wind en mogelijk zelfs neerslag als gevolg. Op het wateroppervlak ontstaat turbulentie (beweging) wat bijdraagt aan de hoeveelheid zuurstof in het water. Een lage druk wordt op weerkaarten aangegeven met een “L”.

Interessante kennis over luchtdruk

  • De middenlijn van luchtdruk is rond de 1015 hPa met een “maximum” van ongeveer 930 (laag) en 1070 (hoog)
  • De invloed van drukwaardes op de activiteiten van karpers verschilt per water en diepte
  • Een lage druk zorgt voor actievere karpers
  • Turbulentie (beweging) op het wateroppervlak zorgt voor meer zuurstof
  • Veel vissers ervaren bij verandering van de druk meer activiteit
  • Snelle veranderingen van druk resulteren vaak in wind of zelfs storm
  • In het najaar verschilt de druk van dag tot dag het meest
  • Een lagere watertemperatuur zorgt voor een hoger zuurstofgehalte

Ontbrekende- of aanvullende informatie gevonden? Laat het ons weten!

Wij zijn je dankbaar voor het signaleren en/of aanleveren van informatie voor RODGOD.nl.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.